Screentryck – En vanlig metod för textiltryck

maxresdefaultNär det gäller tryck på olika tyger och textilpåsar talas det om screentryck. Denna metod är den vanligaste metoden för att skapa tryck och budskap på olika former av tyger. Något som kanske inte många vet är att denna metod funnits under mycket lång tid. Ibland kan det med dagens moderna tekniker lätt glömmas bort varifrån saker och ting kommer. Screentryck är något som det funnits kännedom om i över 2000 år. Denna tryckkonst härstammar i grund och botten från Kina. Tryckmetoden är egentligen väldigt enkel och det brukar även vara den som många elever i skolan kommer i kontakt med i textilslöjden.

Vid utformandet av tryck med metoden används olika schabloner. En något förenklad beskrivningen av metoden är att dessa schabloner, som innehåller färg, placeras på olika ytor och genom att dessa pressas hårt ner mot materialet kan ett vackert motiv eller tryck skapas. Eftersom denna metod är den vanligaste när det gäller tryck på textil, så kommer det i första hand vara denna typ av tryck som du finner på olika loppisar. De olika tyger och tygpåsar som finns kommer med största säkerhet vara tryckta med hjälp av screentryck. Detta tryck är även något som de första som tar ett jobb inom tryckeribranschen kommer i kontakt med och får lära sig.

Screentryck är vid en rätt utförd metod ett bra tryck och något som verkligen håller och kan bevaras i många år. Håll därför utkik på aktuella loppmarknader efter tyger med dessa tryck på. Vem vet, kanske blir det du som springer på nästa loppis och finner ett över 1000 år gamalt tyg med tryck på. Kanske är det inte så enkelt, med ge inte upp. Gamla tyger med screentryck hittar du på de flesta ställen och att börja söka på en loppmarknad kan vara ett bra tips.